5 sfaturi neobișnute care te vor ajuta să reușești să faci mai multe într-o zi de muncă

organizare timp managementȘtim cu toții că, pentru a reuși să ne gestionăm eficient timpul pe care îl avem la dispoziție, este indicat să ne începem ziua cu o listă a lucrurilor pe care le avem de făcut, la fel cum știm că este important să facem mai întâi sarcinile mai dificile și mai consumatoare de energie. De asemenea, știm că vechiul proverb „Cine se trezește mai dimineață mai departe ajunge” se confirmă în realitate, la fel cum bine știm că este de dorit să facem distincția dintre lucrurile importante și cele urgente atunci când alegem ce să facem mai întâi.

Toate aceste lucruri le-ai aflat deja, cel mai probabil, din diverse articole, cursuri sau prezentări despre Time Management.

Astăzi, specialiștii Webhelp România ți-au pregătit cinci ponturi mai puțin obișnuite care te vor ajuta să faci mai multe în același timp pe care îl ai. Sunt sfaturi pe care nu le vei găsi în niciun curs de managementul timpului, dar care, pe măsură ce începi să le aplici, s-ar putea să fie cu mult mai eficiente decât sfaturile clasice.

1. Procrastinarea productivă. Toată lumea critică procrastinarea, afirmând că nu este bine să amâni realizarea lucrurilor și că aceasta ne ține pe loc. Însă, dacă tot există această tendință naturală a omului de a amâna realizarea sarcinilor care nu le plac foarte mult, haideți să vedem cum o putem întoarce în favoarea noastră! Putem alege să privim procrastinarea nu ca opusul unui bun management al timpului, ci ca pe o posibilitate de a face alte lucruri necesare. De exemplu, dacă trebuie să dai un telefon și simți că nu ai chef să faci acest lucru în acest moment, îți poți permite să amâni încă zece minute, timp în care îți poți citi emailurile și chiar poți răspunde la unele dintre ele.

2. Renunță la perfecționism. În majoritatea cazurilor, este mai important ca lucrurile să fie făcute decât să fie făcute perfect. Mai grav este faptul că mulți dintre noi ne surprindem străduindu-ne să facem perfect niște lucruri care se dovedesc mai târziu că nici măcar nu erau necesare. Elimină din viața ta aceste eforturi fără niciun sens în primul rând asigurându-te că ceea ce urmează să faci este cu adevărat necesar. Desigur că te vei implica în buna realizare a lucrării, însă, în momentul în care știi că ai îndeplinit standardele de calitate cerute, oprește-te. În caz contrar, riști să-ți consumi toată energia și tot timpul lucrând la unele proiecte și nu vei reuși să te ocupi de alte proiecte necesare.

3. Lasă-ți calculatorul să te ajute. Majoritatea lucrurilor pe care le faci zilnic la calculatorul tău, de la birou sau personal, pot fi îmbunătățite și făcute mai repede. Chiar dacă unor persoane le vine greu să renunțe la comoditate și să învețe să facă lucrurile altfel decât le-au făcut în ultimii cinci ani, cu siguranță că schimbarea merită efortul. Pentru asta, poți discuta cu un specialist în calculatoare sau poți citi articole sau privi filmulețe pe internet pe tema specifică legată de activitățile pe care le faci cel mai frecvent.

4. Cronologia zilei este un secret care te va ajuta să depistezi toate momentele din zi în care pierzi timpul fără să-ți dai seama. Acest lucru presupune să-ți notezi, în decursul a câteva zile, absolut tot ce faci și cât timp aloci. S-ar putea să constați că pregătitul înainte de a ieși din casă îți ia cu mult mai mult timp decât credeai sau că pierzi mai mult de o oră pe zi vorbind la telefon lucruri neimportante. Nemaivorbind de timpul alocat rețelelor de socializare sau jocurilor pe calculator. După ce vei face cronologia zilei, vei deveni mai responsabil/ă cu timpul tău.

5. Fă mai multe pauze. Deși pare mai degrabă un îndemn la pierderea timpului, acest sfat dă rezultate foarte bune. Asta deoarece persoanele care vor să fie mai eficiente sunt, de regulă, prinse în foarte multe activități și, deseori, nu-și mai fac timp nici măcar pentru scurte pauze, considerând că ar pierde timpul prețios în care pot face alte lucruri. În realitate, însă, corpul și mintea noastră au nevoie să se destindă, să ia o pauză, să schimbe poziția, percepția, ai nevoie de oxigen și ochii tăi au nevoie să privească în zare cel puțin timp de 5 minute la fiecare oră lucrată la birou.