9 trucuri pe care le folosesc oamenii de succes pentru a-și atinge obiectivele

Mark ZuckerbergCu toții ne dorim să obținem succesul mai repede, atingând obiectiv după obiectiv. Și cu toții știm că este mai ușor să vorbești despre acest lucru decât să faci.

Ce putem face, însă, pentru a aplica cele mai bune soluții este să ne uităm la ce anume fac bine oamenii care au deja succes și să învățăm de la ei, scrie Business Insider.

 

Iată 9 trucuri pe care le aplică oamenii de succes pentru a-și atinge obiectivele:

 

1. Rutina de dimineață care te ajută cel mai mult.

Pentru a avea o zi productivă, Sundar Pichai, director executiv la Google, respectă o anumită rutină de dimineață. Ficare zi începe pentru el cu o omletă, un ceai și cu citirea știrilor.

Așadar, de la primele ore ale zilei, fă acele acțiuni care simți că te pregătesc cel mai bine pentru restul zilei, fie că este vorba despre a bea o ceașcă de cafea, a alerga o tură de cartier sau pur și simplu a petrece câteva minute contemplându-ți viața. Odată ce îți începi ziua cu dreptul, vei putea mai ușor să-ți urmărești obiectivele.

 

2. Simplifică-ți alegerile.

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, este preocupat de eliminarea din viața sa a deciziilor care nu sunt necesare. De altfel, specialiștii au ajuns la concluzia că luarea de decizii este un consumator de energie, oamenii suferind de un soi de oboseală de a lua decizii.

De exemplu, Mark Zuckerberg a eliminat și alegerea hainelor pe care să le poarte la birou: în fiecare dimineață, el își pune un fel de „uniformă” formată din blugi, un tricou de culoare gri și o pereche de teniși. În acest fel, fondatorul Facebook se ferește de oboseala cauzată de luarea deciziilor, care se poate traduce prin impulsivitate și indecizie. Iată cum, reducând la maximum numărul deciziilor pe care trebuie să le iei, îți păstrezi resursele pentru deciziile importante care vizează scopurile tale.

 

3. Nu vorbi despre obiectivele tale.

Este ușor să cazi în capcana în care le vorbești tuturor despre obiectivele tale mărețe. Unii autori de dezvoltare personală chiar recomandă să te angajezi în fața altor persoane că vei îndeplini anumite obiective, ca măsură de a stimula motivația. Totuși, în realitate, persoanele care vorbesc prea mult despre obiectivele lor își reduc drastic șansele de succes. Asta din cauza faptului că, atunci când comunici foarte mult despre visele tale, creierul este păcălit să creadă că deja ai atins acele obiective. Așa se explică faptul că, pe măsură ce vorbești mai mult despre planurile tale, te simți tot mai puțin motivat să le duci la îndeplinire.

Aceasta este strategia pe care o aplică Beyoncé Knowles atunci când lansează noile sale melodii. Fără a vorbi despre ele înainte, lansează piesele și albumele, după care se ocupă de promovarea lor.

 

4. Ia în calcul toate opțiunile pe care le ai.

Nu rezolvi nimic și în niciun caz nu îți îndeplinești obiectivele atunci când dai rapid un telefon să elimini o urgență. Atunci când te grăbești să iei decizii, progresul tău este lent. Cancelarul german Angela Merkel a declarat, pentru BBC: „Pentru mine este important să dezbat fiecare opțiune, analizând scenariile și nu doar niște experimente teoretice în capul meu”.

Evită, așadar, să iei decizii bazându-te doar pe instinct și adună informații din observațiile tale pe care să le folosești într-o analiză cât mai completă și complexă.

 

5. Un program riguros.

Bill Gates și Elon Musk sunt doi oameni de succes, foarte ocupați și care au niște programe foarte pline. Ambii își sparg ziua de lucru în intervale de câte 5 minute. În viața lor, totul este planificat, la minut, demonstrând o lecție extraordinară oricărei persoane care dorește să realizeze mai mult în 24 de ore.

 

6. Pune-ți cele mai grele întrebări.

Nu te simți prost pentru că amâni să realizezi lucrurile pe care ți le propui. Până și celebrei realizatoare TV Oprah Winfrey i se întâmplă acest lucru. Însă, ceea ce face ea este să se întrebe: „Care este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla în acest caz și de ce îmi e frică de confruntare?”

Adevărul e că, de regulă, amânăm să facem ceva dintr-un anumit motiv. identificându-l, examinându-l și confruntându-ne cu acel motiv, ne putem mișca din loc și putem lucra pentru îndeplinirea obiectivelor noastre.

 

7. Notează lucruri în agendă.

Pe lângă faptul că sunt nume mari în afaceri, Bill Gates, Sheryl Sandberg și Richard Branson au în comun faptul că au întotdeauna cu ei un pix și o agendă pentru a nota anumite lucruri. Astfel, atunci când le vine inspirația, își pot nota imediat ideile. Urmărindu-și astfel ideile și programul, aceste persoane fac pași către succes și se apropie de îndeplinirea scopurilor.

 

8. Nu-ți pierde timpul în ședințe neproductive.

Ședințele se pot transforma într-o mare pierdere de timp și ele nu sunt întotdeauna foarte productive. Din acest motiv, directorul executiv al Amazon, Jeff Bezos, respectă cu strictețe o regulă atunci când vine vorba despre ședințe: nu participă niciodată la o ședință unde două pizze nu ar fi suficiente pentru întregul grup. De ce două pizze? Cu cât participă mai multe persoane la o ședință, cu atât ea va fi mai puțin eficientă. Iar grupurile mici au tendința să fie cu mult mai inovative. Economisind timp cu ședințele inutile, Bezos își poate dedica mai mult timp pentru a se apropia de obiectivele sale.

 

9. Termină ceea ce ai început, indiferent cine te privește.

Odată ce ai stabilit care sunt obiectivele tale, nu renunța la ele. În luna aprilie, scriitoarea JK Rowling i-a transmis scriitoarei Melanie Dione un mesaj prin care le cere oamenilor să-și termine proiectele creative, indiferent dacă sunt sau nu siguri dacă cineva le va privi, citi sau asculta. „Au fost atât de multe momente, în anii `90, când aveam nevoie ca cineva să-mi spună și mie acest lucru.”

Se știe că JK Rowling avea dificultăți financiare înainte de succesul seriei „Harry Potter” și că a primit foarte multe refuzuri înainte ca o editură să-i publice primul volum. Astăzi, autoarea este una dintre cele mai bogate persoane din lume. Rowling a înțeles că, pentru a-ți îndeplini visele, trebuie să crezi în ele și să refuzi să cedezi în fața greutăților.

 

Inspirându-te de la persoanele care au succes, practic ai ocazia să iei rețeta care îi ajută pe ei să performeze și să o aplici în viața ta, astfel încât și tu să ajungi să-ți atingi obiectivele.