Cele mai mari frici ale tinerilor aflați în căutarea unui loc de muncă

Se spune că o problemă corect formulată este pe jumătate rezolvată. Sau că o întrebare pusă corect conține deja o parte din răspuns. De multe ori, tinerii aflați la începutul carierei se simt blocați, nu au curaj să se implice cu adevărat în căutarea unui loc de muncă fără să-și poată explica ce anume îi oprește. Căci, aparent și logic, trebuie să-și găsească un job și consideră că este corect să facă acest lucru, inclusiv pentru a justifica așteptările celor din jur.

Echipa de recrutare Webhelp România a selectat pentru tine cele mai importante frici pe care le au tinerii la început de drum. Chiar dacă nu sunt pe deplin conștientizate, aceste temeri nu fac decât să blocheze acea persoană și să o pună în conflict cu ea însăși.

1. „Nu-mi voi găsi de lucru”. Este cea mai mare și cea mai răspândită frică a proaspeților absolvenți sau chiar a studenților care sunt puși în situația să se angajeze. Mulți tineri nu au răbdare să caute mai mult timp, să investească efort pentru a se pregăti de interviu și pentru a afla mai multe detalii despre companiile la care își depun CV-ul.

Soluția: Pornește în căutarea unui loc de muncă știind că s-ar putea să dureze de la câteva săptămâni la câteva luni. Redactează-ți un CV atractiv și pregătește-te temeinic atunci când ești chemat la interviu. O persoană responsabilă, perseverentă și dornică să învețe va fi angajată chiar dacă nu are încă multă experiență.

2. „Îmi voi găsi un job”. În mod paradoxal, unii tineri se ascund de ei înșiși și, deși aparent își depun CV-ul în căutarea unui loc de muncă, în sinea lor speră că nu vor fi chemați la interviu. Ceea ce îi paralizează este frica de responsabilități, teama că nu vor face față provocărilor, așteptările că ceea ce vor trebui să facă va fi peste puterile lor.

Soluția: Ia lucrurile pe măsură ce apar în viața ta. Ai încredere că ai toate resursele necesare pentru a face față cu brio situațiilor în care te regăsești. Ți s-a întâmplat vreodată chiar să nu te descurci deloc într-o situație? Dacă răspunsul este „Nu”, atunci ai toate motivele să ai încredere că te vei descurca și de acum încolo.

3. „Nu sunt suficient de calificat pentru jobul pe care mi-l doresc”. Este foarte bine să-ți dorești un loc de muncă foarte bun și poate că ai și șanse să-l obții, dar, dacă lași această frică să pună stăpânire pe tine, la interviu vei transmite angajatorului această nesiguranță și, cel mai probabil, nu vei lua jobul.

Soluția: Concentrează-te pe avantajele și pe calitățile tale, în loc să te focusezi pe neajunsuri. Știi și tu deja că orice abilitate poate fi învățată la locul de muncă, dacă, în linii mari, ești persoana potrivită pentru acel job.

4. „Sunt condamnat să fac internship pentru totdeauna”. Practica este bună la începutul carierei, însă, dacă se prelungește prea mult, poate aduce mari frustrări și poate eroda încrederea în sine. Fiecare persoană care lucrează vrea ca munca sa să fie remunerată și este ceva normal.

Soluția: Gândește-te ce ai învățat de când ești în internship, notează pe o foaie de hârtie toate calitățile pe care le-ai dobândit și evaluează-ți șansele de a fi angajat cu normă întreagă. Dacă șansele sunt mari, nu mai pierde timpul: solicită să fii angajat la această companie sau, dacă nu au posturi disponibile, începe să-ți cauți un job la alți angajatori din același domeniu pentru care te-ai calificat.

5. „Dacă nu-mi place profesia pentru care m-am pregătit?” Ai studiat tot ce ai putut găsi pe internet despre domeniul pe care l-ai ales, însă nu ești foarte convins că ai făcut alegerea bună sau că realitatea va fi la fel ca teoria.

Soluția: Să stai pe loc e cea mai proastă mișcare. Ai două căi de a ieși din impas. Prima este să te angajezi în domeniul în care ți-ai făcut studiile pentru a verifica la fața locului ce presupune acesta. S-ar putea să ai o surpriză plăcută și să te îndrăgostești de noul job. Dacă acest lucru nu se întâmplă și constați că nu te vezi pe termen lung lucrând în acest sector, poți alege a doua cale: schimbă-ți domeniul de activitate. Niciodată nu este prea târziu să faci acest lucru. Dimpotrivă, cu cât îți dai seama mai devreme că mergi pe un drum greșit, cu atât mai mult timp ai ca să-ți construiești o carieră într-un domeniu care te pasionează.

6. „Nu voi putea să negociez cele mai bune condiții pentru mine la noul job”. Mulți tineri cad într-o capcană. Ei cred că prima ofertă pe care o face angajatorul este și cea finală pe care se simt obligați să o accepte. Sau, cred că trebuie să negocieze totul pentru a obține cât mai mult.

Soluția: Cel mai important aspect este să cunoști bine piața și care sunt salariile în domeniu pentru un începător și pentru o persoană cu experiență. Astfel, vei raporta oferta la standardele din domeniu.