Cum să iei cele mai bune decizii. Iată strategia miliardarului Richard Branson

Pentru a ajunge un miliardar puternic cu afaceri în numeroase domenii de activitate, Richard Branson a fost pus în situația să ia, pe parcursul timpului, decizii grele. Din experiența sa a învățat ce anume trebuie să facă și ce să nu facă atunci când este pus în situația de a lua o decizie grea.
În cartea sa „The Virgin Way”, fondatorul imperiului Virgin explică strategia pe care o aplică atunci când trebuie să ia decizii. Îți prezentăm această strategie ca pe un instrument eficient pe care îl poți folosi în orice domeniu important din viața ta, dar în special în construirea carierei tale.

1. Nu acționa sub un impuls emoțional. Atunci când află lucruri importante, cu un impact puternic asupra afacerilor sale, și Branson se simte frustrat, nesigur și vulnerabil. Însă, el a învățat că, în asemenea situații critice, cel mai potrivit este să colectezi informații care să te ajute să clarifici lucrurie în loc să le permiți emoțiilor negative să pună stăpânire pe tine și să te împingă la acțiuni necugetate. Oferă-i deciziei pe care o pregătești suficient timp astfel încât să nu fie influențată de impulsul momentului.


 

Ce este BPO – cea mai simplă definiție. AFLĂ diferența dintre BPO și Call Center

5 sfaturi neobișnute care te vor ajuta să reușești să faci mai multe într-o zi de muncă


 

2. Găsește cât mai multe dezavantaje posibile ale alternativelor. Înainte să ia o decizie și să meargă înainte cu ea, fondatorul imperiului Virgin se gândește mult la ce ar putea merge prost dacă ia respectiva decizie. „Nimic nu este perfect, așa că muncesc din greu ca să descopăr orice negi ascunși ar putea avea acel lucru și, prin eliminarea lor, nu fac decât bine”, scrie el.

3. Privește întregul tablou. Înainte să ia o decizie, Branson își aruncă o privire asupra modului în care aceasta i-ar putea afecta celelalte proiecte atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. „Aceasta ar putea fi o oportunitate prea bună pentru a fi ratată, dar cum va afecta ea alte proiecte sau priorități și, în cazul în care acum nu este cel mai bun moment pentru a face acest lucru, care sunt riscurile, dacă acestea există, ale alternativei de a lăsa oportunitatea să aștepte o anumită perioadă de timp?” scrie miliardarul. Pentru fiecare proiect pe care îl construiește și pe care îl conduce, el se gândește cum anume vor fi reprezentate brandul Virgin și numele său.

4. Protejează-te de probleme. Într-o postare pe LinkedIn din 2014, Branson a scris că cea mai bună lecție pe care a învățat-o de la tatăl său a fost să se protejeze de eventualele probleme. Asta înseamnă să limitezi pierderile posibile înainte de a merge mai departe cu o nouă afacere. Tatăl lui Branson i-a spus că îi va permite, la vârsta de 15 ani, să părăsească liceul și să înceapă o revistă pentru studenți doar dacă va vinde publicitate în valoare de 4.000 de lire sterline care să acopere costurile hârtiei și ale tiparului.

Dacă rezonezi cu aceste patru sfaturi și dacă îți vor deveni un obicei, vei putea lua cele mai bune decizii pe termen lung.