Cum să înveți mai ușor pentru examene: 7 tehnici de îmbunătățire a memoriei

Cum sa inveti mai repede. Sursa foto: MR LIGHTMAN, freedigitalphotos.net

Cum sa inveti mai usor. Sursa foto: MR LIGHTMAN, freedigitalphotos.net

Ți s-a întâmplat să te pregătești pentru un examen, să depui toate eforturile ca să înveți și, la final, să vezi că ai reținut doar o mică parte din informație și că nu te simți suficient de pregătit de examen? La fel, poate că ai avut în trecut și situații în care a fost suficient să te uiți peste materie o singură dată pentru ca să simți că știi deja totul și chiar să iei o notă bună la examen. Nu ți-ai dori să ai mereu în sensiune starea din cel de-al doilea exemplu?

Specialiștii în recrutare de la Webhelp România ți-au pregătit câteva sfaturi care te vor ajuta să-ți îmbunătățești capacitatea de memorie și de concentrare astfel încât să reții mai ușor o cantitate mai mare de informații în perioada sesiunii.

1. Odihnește-te suficient. Sunt zile în care probabil că nu ai timp nici să respiri și ai de revizuit foarte multe pagini de teorie. Chiar dacă mintea ta conștientă te îndeamnă să nu lași cursurile din mână, cel mai bine este să nu o asculți. Poate că simți și tu că efortul susținut, depus pentru o perioadă mare de timp, te obosește și te extenuează. În schimb, învățarea în reprize de câte 45 minute – o oră, urmate de pauze de câte 15-20 minute, îți va crește atât memoria, cât și productivitatea. De asemenea, nu tăia din orele de somn: pentru ca mintea ta să funcționeze la o capacitate optimă, ai nevoie de cel puțin șase-opt ore de somn pe noapte. În caz contrar, atenția și memoria vor scădea și riști să uiți informațiile pe care le-ai învățat în ajun.

Cele mai mari frici ale tinerilor aflați în căutarea unui loc de muncă

2. Concentrează-te pe o singură activitate. Dacă încerci să înveți și, în același timp, urmărești cu coada ochiului un program TV, nu te aștepta la rezultate strălucite. Atunci când începi să citești materia de studiu, deconectează-te de la orice alte activități. Ideal ar fi să ai un mediu în care să nu fii deranjat nici de alte persoane, dar nici de zgomote sau de vreun alt lucru care îți poate provoca disconfort.

3. Exercițiile fizice. Știi probabil că, atunci când corpul tău se mișcă, sângele se pune în mișcare și creierul este mai bine irigat și oxigenat. Asta înseamnă că vei reține mai bine ceea ce citești după câteva minute de mișcare. Dacă nu ai timp de jogging dimineața sau seara și nici de mers la sală, câteva exerciții de înviorare la tine acasă vor fi suficiente.

Cum să-ți menții optimismul când îți cauți de lucru

4. Râzi. Nu găsești nimic amuzant în a sta și a te pregăti pentru examene? Atunci gândește-te la ceva haios sau caută pe internet câteva bancuri sau filmulețe care te vor face să râzi. În timp ce râdem timp de câteva minute, creierul se activează într-o manieră foarte favorabilă învățării și creativității.

5. Ține stresul sub control. Reușești pe deplin să faci acest lucru atunci când ești încrezător că vei obține rezultatele dorite. Dacă un grad mic de stres te poate mobiliza mai mult, un nivel prea mare al stresului îți poate paraliza capacitatea de învățare. Sfatul specialiștilor Webhelp România este ca, atunci când simți că te cuprinde o stare de neliniște, să te oprești din orice activitate, să închizi ochii, să respiri adânc, observând doar sunetele din jurul tău și felul în care îți simți corpul, apoi să rememorezi cât mai real posibil situațiile în care ai reușit să obții ce ți-ai dorit sau chiar când ai învățat foarte bine pentru un examen la care ai luat nota maximă. Păstrând această stare vie în fața ochilor tăi, vei avea mult mai multă încredere în capacitățile tale.

5 lucruri pe care trebuie să le știi pentru a-ți găsi mai repede un job

6. Reține ideile noi prin asociere cu ce știi deja. Asociază ceea ce dorești să memorezi cu un nume, obiect, loc sau persoană care îți sunt familiare și pe care ți le poți aminti ușor. Poți face asocieri inclusiv cu ceea ce vezi în jurul tău în momentul în care înveți.

7. Repetă. Simpla parcurgere a informației o singură dată nu este suficientă pentru o învățare temeinică. După ce ai citit sau ai învățat materia, alocă-ți timp și pentru repetarea ei. În felul acesta cunoștințele tale se vor „cimenta”.

Dacă ești în căutarea unui job, nu aștepta finalul sesiunii. Trimite chiar de acum CV-ul la Webhelp Romania, pe adresa online@ro.webhelp.com!