Cum să-ți menții optimismul când îți cauți de lucru

Dacă ai mai mult timp de când îți cauți un loc de muncă, probabil că deja te simți descurajat, te simți copleșit și obosit de atâtea căutări. Și, desigur, nu ești nici pe departe singura persoană aflată în această situație neplăcută.

Pentru majoritatea candidaților, căutarea unui job este un proces destul de stresant. Completarea formularelor, redactarea unui CV cât mai bun, socializarea și participarea la interviuri, atunci când nu aduc niciun rezultat, te pot descuraja. Astfel, riști să-ți piezi încrederea și să vezi lucrurile în gri, având senzația că totul merge din rău în mai rău.

Specialiștii în recrutare de la Webhelp România te sfătuiesc să spui „STOP” chiar acum acestor gânduri pesimiste și să alegi să le înlocuiești cu câteva idei care te vor energiza și îți vor asigura optimismul de care ai nevoie pentru a te angaja unde îți dorești.

Iată cinci gânduri pe care să ți le spui zilnic dacă vrei să-ți păstrezi o atitudine optimistă:

1. Îmi voi găsi un job. În România există momentan foarte multe locuri de muncă disponibile, într-o varietate mare de domenii. Cu siguranță îți vei găsi și tu, la un moment dat, locul în una dintre companiile angajatoare. Important este să continui să cauți, să aplici la joburi și stai cu urechile ciulite la ofertele care apar în rândul prietenilor tăi. Este normal ca, în unele zile, să fii mai entuziasmat, iar în altele să te miști mai greu. Totuși, ai mereu în vedere că îți vei găsi un job, chiar dacă s-ar putea să dureze mai mult decât ai anticipat.

Cinci greșeli pe care le fac tinerii la interviul de angajare

2. Am calificările necesare pentru jobul pe care mi-l doresc. Dacă vrei să te angajezi, trebuie să fii covins că ești pregătit pentru a ocupa poziția respectivă. Atunci când crezi că ai tot ce-ți trebuie pentru a te angaja, vei reuși să fii convingător nu numai la interviu, dar acest lucru se va observa și din CV și din scrisoarea de intenție. Pentru a-ți spori încrederea în tine, specialiștii Webhelp România îți sugerează să-ți construiești CV-ul și scrisoarea de intenție în jurul celor mai importante realizări ale tale. Astfel, când te vei prezenta la interviu, te vei simți mai calificat să ocupi acel job.

Vrei un job bun? Cinci ponturi neobișnuite pe care nu ți le va spune nimeni

4. Îmi pot găsi un loc de muncă prin cunoscuți. Studiile realizate la nivel internațional arată că patru din zece candidați își găsesc jobul de vis prin intermediul unei persoane pe care o cunoaște. Într-adevăr, socializarea este consumatoare de timp, însă merită această investiție. În procesul de căutare a unui job, intră în legătură cu foștii colegi de facultate, cu organizațiile profesionale, cu prietenii. Nu te limita doar la întreține realațiile, ci alege să fii proactiv. Participă la evenimente online, la concursuri, mergi la evenimente de networking. Nu știi de unde pot apărea oportunitățile.

Detaliile care deosebesc un CV bun de unul obișnuit

5. Voi ajunge la joubul la care visez. Până și mulți profesioniști se tem că nu-și vor găsi locul de muncă ideal, simțindu-se neîmpliniți la actualul job. Prima condiție, dacă vrei să lucrezi unde îți dorești și pe funcția care îți place, cuvântul de ordine este „răbdare”. Nici primul, nici al doilea și nici măcar al treilea job s-ar putea să nu semene cu visul tău despre carieră. Totuși, dacă rămâni concentrat pe obiectivele tale și îți creezi oportunități, te vei apropia cu pași repezi de jobul de vis. Este important ca, în acest proces, să menții o atitudine pozitivă și să te concentrezi pe obiective.