Cum să vorbești o limbă străină ca un nativ. 6 sfaturi practice

Cum să vorbești o limbă străină ca un nativ. 6 sfaturi practiceJumătate dintre români cunosc cel puțin o limbă străină, arată sondajele Eurobarometru. Însă, câte dintre aceste persoane vorbesc fluent acea limbă străină? Și câte dintre ele o vorbesc ca un nativ?
Chiar dacă nu știm răspunsul concret la această întrebare, ne putem imagina că numărul românilor care stăpânesc o limbă străină la nivel de nativ este destul de mic. Este adevărat că marea majoritate a populației nu se află în situația de a vorbi frecvent într-o limbă străină. Totuși, dacă jobul tău presupune să vorbești zilnic cu persoane într-o limbă străină, atunci nivelul tău de cunoaștere și felul în care vorbești în acea limbă te pot ajuta în mod direct să ai rezultate mai bune în companie. Asta poate însemna atât o imagine bună în rândul colegilor, cât și un salariu mai mare sau o funcție mai bună.
Probabil că te întrebi deja ce ai putea face ca să-ți perfecționezi vorbirea limbii străine până la nivelul de nativ. Știi deja că acest lucru nu are legătură cu nivelul de cunoaștere, căci oricât de bine ai cunoaște regulile gramaticale și oricâte cărți ai citi, diferența se observă atunci când vorbești cu cineva.
Reprezentanții departamentului de Resurse Umane de la Webhelp România îți oferă câteva sfaturi care să te ajute să vorbești o limbă străină la fel ca un nativ. Sunt câteva tehnici care au funcționat în cazul multor persoane și cu siguranță cel puțin o parte dintre ele vor da rezultate și în cazul tău.
1. Începe-ți ziua studiind. Te poți ocupa de acele părți ale gramaticii pe care simți nevoia să le întărești sau să le aprofundezi. Fă exerciții în scris, declină, conjugă pentru a memora cât mai bine regulile.
2. Ascultă muzică. Zilnic relaxează-te ascultând melodii ale cântăreților și formațiilor tale preferate în acea limbă străină. Caută cuvintele melodiilor și fredonează-le și tu. Muzica este o modalitate excelentă de a învăța intonația unei limbi și de a-ți antrena mișcările mușchilor feței. Dacă în anturajul tău mai sunt și alți doritori, puteți organiza o seară de karaoke în cerc restrâns.
3. Vorbește cu vorbitori nativi ai limbii respective. Fă-ți prieteni din acea țară, pe internet sau în comunitățile lor din țara noastră și vorbește cu ei, intră în grupurile lor pentru a le înțelege mai bine cultura și modul de a comunica.
4. Citește cărți în limba respectivă. Dacă ți se par dificile, citește cărți pentru copii, care sunt amuzante, ușor de citit și de înțeles. Sau poți citi cărți pe care le-ai citit deja în română și le cunoști conținutul. Îți va fi mai ușor să urmărești firul poveștii și să te concentrezi asupra detaliilor de limbaj și atmosferă.
5. Scrie compuneri. Alege-ți o temă și scrie eseuri și compuneri pe tema respectivă. Scrie despre tine, despre anotimpul de afară, despre copilăria tau sau despre prietenie. Orice temă îți vine în minte este binevenită, atâta timp cât ai ceva de spus.
6. Învață cuvintele „de umplutură. De exemplu, francezii au acele „alors…” sau „en fait…“, iar vorbitorii de limbă engleză folosesc cuvinte precum „well…“, „you see…“, „you know…“. Acestea te vor ajuta să vorbești ca un nativ mai mult decât crezi.
În final, ultimul sfat pe care ți-l putem da este să te relaxezi. Nu mai pune presiune pe tine pentru a vorbi cât mai corect. Dă-ți voie să încerci și să greșești, pentru că doar așa vei avea curajul de a exersa și de a ajunge la nivelul dorit.
Știai că Webhelp România oferă tuturor candidaților ce nu promovează testul de limbă franceză să urmeze gratuit cursuri intensive de franceza, iar apoi sa reia examinarea, crescând cu peste 90% șansele de angajare? Cursurile sunt oferite tocmai pentru a-i sprijini pe cei care doresc să se alăture echipei!
Sursa foto : Pixabay.com