De ce nu trebuie să exagerezi în CV

Atunci când tinerii își caută un loc de muncă, mai ales dacă sunt la începutul carierei, se pot confrunta cu o neîncredere în forțele proprii, venită din lipsa experienței și din opinia că angajatorul are nevoie de o persoană mai bine pregătită.
Totuși, trebuie să-și găsească un job și, atunci, unele persoane sunt tentate să-și „cosmetizeze” CV-ul, exagerând pe ici, pe colo. Ceea ce nu iau în calcul acești tineri este că un ochi experimentat în fața căruia va sta la interviu își dă seama imediat dacă ceea ce scrie în CV este sau nu adevărat.

Specialiștii în recrutare de la Webhelp România spun câteva argumente puternice pentru care trebuie să te ferești să faci exagerări în CV.

 
- Dacă te prezinți mai bine decât ești în realitate, atunci când vei fi invitat/ă la interviul de angajare, va trebui să depui eforturi suplimentare pentru a demonstra că ești așa cum te-ai prezentat în CV. Și, cu cât mai mult te vei strădui, cu atât mai evident va fi pentru reprezentantul angajatorului că îți lipsește încrederea în tine și că te ferești să spui adevărul.
 
- Totuși, să ne imaginăm că, în ciuda exagerărilor din CV, reușești cumva să fii selectat după primul interviu. În acest caz, compania va începe să verifice referințele și va descoperi că informația din CV nu poate fi confirmată.


- Dacă, totuși, reușești să treci și de această etapă și ajungi să obții jobul dorit, cu siguranță noii tăi colegi se vor aștepta să vadă în activitatea ta acele calități și abilități despre care ai povestit atât de frumos în CV. Și, cum poți manifesta niște calități și abilități pe care în realitate nu le ai?
 
- Dacă exagerezi sau minți în CV (spunând, spre exemplu, că ai absolvit facultatea, în condițiile în care nu ai terminat-o), mai târziu se va afla adevărul și atunci riști să fii concediat și să-ți pătezi imaginea.
 
Ce faci, totuși, atunci când nu ai suficientă încredere în tine și în abilitățile tale? Specialiștii te sfătuiesc în acest caz să alegi să prezinți realitatea, punând accent pe talentele tale native, eventual cu exemple din hobby-uri, arătându-te realmente intersat/ă de companie și de jobul dorit și manifestându-ți intenția de a învăța repede și de a performa la noul loc de muncă. Angajatorul va aprecia mai degrabă sinceritatea și dorința ta de a lucra eficient decât o prezentare pompoasă din CV, mai ales dacă aceasta nu se confirmă în realitate.

Webhelp România continuă recrutările pentru sediile din București, Ploiești și Galați. Poți trimite CV-ul tău pe online[at]ro.webhelp.com. VEZI OFERTA DE JOBURI AICI