Fii magicianul din viața ta: Cum îți poți transforma defectele în calități

Cariera Webhelp

Caracteristicile umane cel mai greu de observat sunt, de obicei, cele pe care le avem noi înșine. Astfel, sunt destul de puține acele persoane care reușesc să se vadă obiectiv, cu toate calitățile și defectele pe care le au.

Și, chiar dacă reușesc să conștientizeze, la un moment dat, o parte din latura lor nevăzută, ulterior apar alte caracteristici care trec neobservate pentru acea persoană, nu însă și pentru persoanele din jur.

Chiar dacă, priviți așa, oamenii pot părea nesinceri, în realitate, intenția lor este una bună. Având în vedere că ai trăit, trăiești și vei trăi toată viața în pielea ta, imaginează-ți doar cât de greu ți-ar fi să trăiești cu tine știind că ești o persoană rea și plină de defecte.

Tocmai pentru a trăi în pace și armonie cu noi înșine, avem nevoie să credem despre noi că suntem niște persoane bune. Și, pentru ca să credem asta, uneori este nevoie să ignorăm anumite caracteristici ale noastre care contrazic această convingere.

În realitate, este o amăgire, căci singurii care nu ne văd așa cum suntem suntem noi înșine. Dacă ai fi deschis și ți-ai apleca urechea să auzi ce au de spus despre tine oamenii cu care interacționezi frecvent, ai afla o mulțime de lucruri care ar întregi imaginea ta, dar care, cel mai probabil, ți-ar fi foarte greu să le accepți.

Vestea proastă este că, indiferent dacă le accepți sau nu, ai aceste caracteristici în tine. Și nu ai nicio șansă să schimbi ceva la tine, să îmbunătățești ceva, atâta timp cât nu știi, cât nu îți recunoști ție însuți că acele lucruri există în tine. De altfel, oamenii din jurul tău, mai ales cei apropiați le văd și le simt și ți le reflectă, într-un fel sau altul.

Vestea bună este că îți poți transforma defectele în calități, dacă dorești acest lucru. Și, dacă ești o persoană interesată de dezvoltarea ta personală, dacă îți dorești să obții mai mult de la viață, bazându-te pe ceea ce ești, nu pe ceea ce pari să fii, cu siguranță vei dori acest lucru.

 

Dacă te-ai hotărât să mergi în această direcție, îți vom arăta care sunt pașii pe care este nevoie să-i parcurgi pentru ca minusurile tale să devină plusuri.

 

1. Conștientizarea

Primul pas este să conștientizezi că ai un anumit neajuns. Acest lucru presupune să fii deschis la feedback-ul pe care îl primești din exterior. De cele mai multe ori, persoanele apropiate sunt și cele mai sincere cu noi și ne spun lucruri cu atât mai greu de acceptat. Cum ar fi dacă, data viitoare când cineva îți spune un lucru despre tine care nu îți place, să nu te grăbești să îl contrazici, ci să pleci urechea și să reflectezi ce anume te-a făcut să te enervezi.

Dacă ai porni de la premisa că cei din jurul tău văd lucruri pe care tu nu le poți vedea, s-ar putea să tratezi aceste lucruri cu o mai mare deschidere. Dacă nu ți se spune nimic relevant, poți chiar tu să-i întrebi pe oamenii din anturajul tău cum te văd și care sunt, din punctul lor de vedere, părțile tale negative. Ascultă cu deschidere ce au oamenii să-ți spună.

 

2. Acceptarea

După ce conștientizezi că în tine există o parte care nu îți place, poate chiar pe care o urăști, următorul pas este să o accepți. Oricum face parte din tine, fie că o accepți sau nu. Însă, atâta timp cât nu o accepți, vei continua să te lupți cu ea, iar această luptă îți va consuma resurse prețioase. Cum ar fi dacă ai recunoaște, doar pentru tine, că ai o anumita trăsătură care, deși nu îți place, este a ta și face parte din tine?

 

3. Intenția bună ascunsă

În spatele oricărui defect, a oricărei laturi negative există o intenție bună. De exemplu, o persoană care are printre defecte inflexibilitatea își dorește, de fapt, să fie foarte organizată pentru a da randament maxim. Aceasta este intenția bună pe care a știut să o exprime fiind inflexibilă. Dacă alte persoane consideră că ești arogant, poate că, de fapt, asta înseamnă că ești încrezător în propriile forțe și nu te lași influențat de vorbele celorlalți. Orice defect ai lua ca exemplu, vei găsi în spate intenția bună. Însă, dacă manifestarea intenției a ajuns să fie deranjantă pentru tine sau pentru ceilalți, înseamnă că, pe undeva, ai exagerat. Și aici este, de fapt, cheia rezolvării problemei.

 

4. Cum îți dorești să fii

Acum, că știi care este intenția bună ascunsă în spatele acelei trăsături din tine care te nemulțumește, poți redefini acea caracteristică în sensul în care îți dorești să fii. Rămânând la exemplele de mai sus, poți decide sa fii doar organizat, nu și inflexibil, sau poți fi doar încrezător, nu și arogant. Cu siguranță, simți care este delimitarea fină între unde se termină calitatea și unde începe defectul.

 

5. Planul de acțiune

Până acum am discutat doar de schimbări la nivel interior. Însă, în lipsa acțiunii, acestea nu se vor manifesta. Pentru a-ți da și mai multă siguranță că vei reuși să-ți transformi defectele în calități, gândește-te de pe acum cum vei reacționa pe viitor în situațiile în care tu sau ceilalți considerau că manifești o latură negativă astfel încât să manifești, de fapt, calitatea respectivă. Imaginează-ți exact ce vei spune, ce gesturi vei face, ce expresie a feței vei avea manifestând acea calitate.

 

6. Rafinarea strategiei

Odată stabilit planul de acțiune, începe să-l pui în practică. Există posibilitatea să nu-ți reușească din prima. Este în regulă, atâta timp cât îți menții încrederea că vei reuși și cât nu te judeci aspru. Asumă-ți din start faptul că te lupți cu niște obiceiuri bine înrădăcinate care, cel puțin la început, își vor arăta puterea, însă știi că ești pe drumul cel bun și asta e tot ce contează.

După ce treci prin situații de care nu ești mulțumit, analizează ce s-a întâmplat și găseste noi modalități de a reacționa pe viitor în situații similare. Pe măsură ce acționezi, îți vei rafina strategia suficient de mult încât să te ajute să duci această schimbare până la capăt.

Nu este un drum ușor. Însă, dacă urmezi acești cinci pași, vei vedea că ești mai fericit cu tine însuți, ceea ce te va ajuta să fii o persoană mai bună pentru cei din jurul tău, cu relații mai frumoase și mai împlinite, indiferent dacă vorbim de domeniul profesional sau personal. Ca în majoritatea călătoriilor, și în aceasta, primul pas este cel mai greu: conștientizarea și acceptarea propriilor neajunsuri.