Știi o limbă străină, dar ți-e greu să vorbești? Iată soluția din 3 pași

joburi limbi straine job franceza sursa foto: pixabay.com

Cum sa vorbești rapid o limbă străină. Sursa foto: pixabay.com

Dacă toți cunoscătorii de limbi străine din România și-ar putea găsi joburi bune la companii respectabile sau chiar la multinaționale, concurența pentru aceste poziții ar fi extraordinar de mare. În realitate, însă, faptul că un absolvent de liceu sau de facultate a avut ore de limba franceză, de limba engleză sau de limba germană nu înseamnă nici pe departe că această persoană cunoaște bine limba și mai ales că o vorbește fluent.

Desigur, cunoștințele teoretice sunt baza învățării unei limbi străine, o persoană având nevoie să cunoască vocabularul, gramatica, regulile de punctuație etc. Însă, fără o practică asiduă, progresele în cunoașterea limbii străine vor fi minime.

Dacă, însă, ești în situația în care ai învățat o limbă străină în școala generală, în liceu și în facultate, simți că știi multe cuvinte, poți citi articole în limba respectivă, însă, când vine vorba să vorbești cu cineva, nu-ți mai vin cuvintele și acest lucru te împiedică inclusiv de la a-ți găsi un job mai bun, citește mai departe câteva soluții concrete care te vor ajuta să începi să vorbești la fel de ușor precum înțelegi textele pe care le citești sau precum înțelegi ce spune o persoană care îți vorbește în acea limbă străină.

Iată, așadar, trei modalități prin care poți aborda această problemă:

1. Încetează să mai crezi că nu știi suficienti de bine această limbă străină. Greșeala multor persoane care nu reușesc să beneficieze de pe urma cunoașterii limbilor străine este că mereu simt că nu știu suficient de multe și se simt nesiguri. Așa că, încetează să mai pierzi mult timp perfecționându-ți cunoștințele sau privindu-i pe alții cum vorbesc bine într-o limbă străină. Nu te ajută cu nimic să visezi că, într-o bună zi, și tu vei vorbi cel puțin la fel de bine. Singurul mod în care poți vorbi mai bine o limbă străină este s-o vorbești efectiv!


 

Cum să scrii emailul perfect care va cuceri orice client

20 lucruri pe care sa le stii inainte sa lucrezi la Webhelp


 

2. Încrederea în sine. Știi clar că ai un bagaj de cuvinte destul de mare din respectiva limbă străină și chiar înțelegi totul când citești sau asculți vorbindu-se în acea limbă. Poți conștientiza chiar în acest moment că, de fapt, toate aceste cuvinte sunt deja în mintea ta și singurul lucru pe care este necesar să-l faci este să le dai voie să fie exprimate verbal. Pentru a face lejer acest lucru, te va ajuta foarte mult să ai o atitudine relaxată, optimistă, entuziasmată. Pe măsură ce începi să simți tot mai mult relaxarea, optimismul și entuziasmul, te poți gândi cât de ușor poți vorbi în limba străină și cât de mult te ajută acest lucru. Cu această atitudine, treci la punctul 2.

3. Antrenamentul. Îți este foarte ușor să gândești în limba română, nu-i așa? Frazele, expresiile, cuvintele îți vin imediat și exprimă ce simți și ce gândești. Cum ar fi să începi să gândești și în limba străină? Dacă într-adevăr vrei să faci acest lucru, îți propunem următorul exercițiu. Pentru ca să te ajute realmente, trebuie să-l faci cu voce tare. Dacă te tentează să răspunzi în gând, nu o face sau ia în considerare că, în acest caz, exercițiul va fi ineficient.


 

“Dacă nu știu franceza bine pot lucra la Webhelp?”. AFLĂ răspunsul! PLUS alte întrebări de la candidați

 


Așadar, vorbește-i unui partener de dialog imaginar despre următoarele teme:

- Jobul tău: La ce companie lucrezi? Ce funcție ai? Care sunt responsabilitățile tale? Care sunt proiectele care îți plac cel mai mult?

- Limba străină: Când ai început s-o înveți? Ce îți place la această limbă străină și la țara pe care o reprezintă? Ai vizitat această țară? Dacă da, cum a fost? Dacă nu, ce orașe sau zone ți-ar plăcea să vizitezi? De ce?

- Hobby-uri: Care sunt pasiunile tale? Vorbește timp de 5 minute despre fiecare dintre hobby-urile tale și cum au ajuns să-ți placă. Ce anume te pasionează la ele? Cum intenționezi să-ți dezvolți aceste hobby-uri pe viitor?

- Localitatea ta natală: Unde te-ai născut? Descrie această localitate. Ce îți place și ce nu îți place la locul în care locuiești acum? Dacă ai putea alege un loc de pe planetă unde să te muți cu traiul și cu jobul, care ar fi acesta și de ce?

- Călătorii: Îți place să călătorești? Care sunt excursiile tale preferate? Ce țări ai vizitat? Care excursie ți-a plăcut cel mai mult și de ce? Unde ai dori să călătorești în următorii 5 ani? Cum îți imaginezi o vacanță perfectă?

Webhelp România oferă cursuri intensive de limba franceză nu doar angajaților, ci și candidaților care vin la interviu, dar nu reușesc să ia nota de trecere la testul de limba franceză.