Vrei să ai o memorie mai bună? Iată 5 tehnici eficiente de memorare

memorieO memorie bună este un aliat de nădejde al oricărei persoane care își dorește să obțină performanță. Dacă ești student, cu siguranță că te-ar ajuta să aloci mai puțin timp învățării pentru teste și examene, iar când tragi linia, să vezi că ai rezultate mai bune. Iar dacă ești angajat, o memorie mai bună te va ajuta să economisești mult timp prețios și, de asemenea, să reții toate informațiile de care ai nevoie dacă trebuie să susții un discurs sau să faci o prezentare.

Tehnicile de memorare au fost elaborate pe parcursul timpului de diferiți specialiști preocupați de acest subiect și presupun memorarea unor bucăți diferite de informații, care nu au neapărat o legătură între ele, incluzându-le într-un întreg.

 

Îți propunem în acest articol câteva tehnici dovedite drept eficiente pentru îmbunătățirea memoriei:

 

1. Harta mentală

Pentru crearea unei hărți mentale, ai nevoie de o coală de hârtie și de pixuri, markere colorate sau creioane colorate. Poziționează ideea centrală în centrul paginii și încercuiește-o cu un contur colorat. Apoi, pe măsură ce notezi ideile care îți vin sau pe care le extragi dintr-un material, notează-le în casete colorate în jurul ideii principale. Unele idei nu vor fi legate de ideea principală, ci de una secundară. Poți face conexiuni între diferite casete cu idei. În felul acesta informația va fi mult mai ușor structurată, iar aspectul vizual te va ajuta să o reții mult mai ușor.

 

2. Camera Romană

Această tehnică te va ajuta să reții informații nestructurate, cum ar fi numele unor domnitori sau ale unor colegi. Iată cum funcționează această tehnică: imaginează-ți o încăpere care îți este familiară, poate fi chiar camera ta și asociază, rând pe rând, numele cu diverse obiecte. Îți poți imagina, de exemplu, că o anumită persoană pune o floare în vază, apoi treci la următoarea persoană care, de exemplu, bea apă dintr-o cană etc.

 

3. Călătoria

Adu-ți aminte de o călătorie pe care ai făcut-o, la un moment dat, și care ți-a plăcut foarte mult. Poate fi vorba despre o vacanță, despre o deplasare sau despre o vizită în locul preferat. Cu cât sunt mai multe lucruri pe care ai nevoie să reții, cu atât mai lungă trebuie să fie călătoria. Deoarece cunoști deja traseul, plasează informațiile pe care trebuie să le memorezi pe traseu și asociază-le cu locurile respective. Atunci când vei avea nevoie să-ți amintești acele informații, va fi suficient să refaci călătoria imaginară.

 

4. Mnemonicele

Această tehnică presupune substituirea unui cuvânt doar cu prima literă a sa. De exemplu, cu ajutorul acestei metode, oamenii rețin atât de ușor ce înseamnă obiective SMART.

 

5. Cuvinte-cheie

Dacă ai de reținut un material mai complex, citește-l paragraf cu paragraf și extrage cuvintele-cheie pe care notează-le pe o foaie separată. Iar la final, vei obține o listă de cuvinte-cheie care îți va aminti de toate informațiile cuprinse în material.

 

Privește activitatea de învățare și memorare ca pe un joc. Creierul uman are nevoie de informații interesante pentru a nu se plictisi. Iar folosind oricare dintre tehnicile descrise mai sus, îi oferi creierului tău o alternativă la modul clasic de memorare care este perceput ca pe un efort obositor.